Potwierdzenie udziału w Ogólnopolskich Wyborach Książek 2024

Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika

Nasza placówka współorganizowała Ogólnopolskie Wybory Książek.

W maju i czerwcu 2024 r. biblioteki i szkoły z całej Polski zorganizowały masową akcję, w trakcie której setki tysięcy uczniów zagłosowało na najciekawsze książki przeczytane w ciągu ostatnich dwóch lat.

To największe w Polsce i jedno z największych na świecie badań czytelniczych. Autentyczne, oddolne, tworzone przez środowisko bibliotekarzy, bez możliwości manipulacji wynikami poprzez internet.

A jednocześnie świetna okazja do promowania czytania bez przymusu, dla przyjemności, takich książek, na jakie mamy ochotę.

Miejscowość: Ropczyce

Termin przeprowadzenia akcji: 22 - 29 maj 2024 r.

Liczba uczestników:

Przebieg akcji:

W dniach od 22 - 29 maja 2024 roku w bibliotece szkolnej zostały przeprowadzone wybory książek, które w znacznym stopniu określiły preferencje czytelnicze naszych uczniów. Głosujący chętnie uczestniczyli w akcji, a swoje wybory często konsultowali w grupie rówieśników i rodziców. W podsumowaniach podjętego przedsięwzięcia stworzyliśmy listy tytułów, które świadczą o różnorodności zainteresowań i pomoże w zakupie książek do biblioteki.

Wyniki:

#TytułLiczba głosów